En dan komt er een mailtje voorbij….. ‘Hallo dan… omdat februari om is en de eerste week van maart alweer achter ons ligt…. ontvang ik graag zo snel mogelijk een nieuwe blog van jou… ‘
Zodra ik dit lees voel ik stress opkomen. Ik ervaar een golfje adrenaline door mijn lichaam stromen, vervolgens een plotseling opkomende warmte aanval die ergens in mijn hoofd tot ontploffing komt. Even voel ik dat de draaglast groter is dan de draagkracht…..de eisen die aan mij gesteld worden of die ik aan mijzelf stel, groter zijn dan ik op dit moment aankan.

Het zweet breekt je uit

En zo heb ik meteen een onderwerp te pakken voor mijn blog van deze maand. Want ik denk dat we dit soort situaties allemaal wel herkennen. Er vindt een stressvolle situatie plaats en het lichaam reageert direct. De bloeddruk gaat omhoog, de hartslag stijgt, de adem gaat sneller, de spieren spannen aan, het zweet breekt je uit. Ik ga in deze blog niet verder in op het onderwerp stress, maar vertel je liever hoe je in korte tijd een stressvolle situatie achter je kunt laten en jezelf terug kunt brengen naar een gezonde neutrale situatie.

Hartcoherentie

Het antwoord daarop is hartcoherentie. Nu hoor ik je zeggen: hartcoherentie, wat is dát nu weer?
Wanneer het brein in ons hart (hartbrein) en in ons hoofd harmonieus met elkaar communiceren, noemt men dit hartcoherentie. Je hartslag en ademhaling komen met elkaar ‘in sync’ en dat heeft een positieve werking op je gezondheid. Het is een wetenschappelijk ontdekte én bewezen methode om je eigen leven veel fijner te maken, meer focus te krijgen, stress te reduceren, je gezondheid te verbeteren, rustiger te worden, veerkrachtiger te worden, je creativiteit naar buiten te laten komen, meer vanuit je hart te leven.

Wetenschappelijk onderzoek

Het HeartMath Institute in Californië doet al sinds 1991 wetenschappelijk onderzoek naar de precieze werking van het hart. De Amerikaanse oprichter voorzag dat het hart een doorslaggevende rol zou krijgen in het reguleren van emoties. Ze ontdekten het belang van coherentie in de hartritmevariabiliteit. Om hun bevindingen zichtbaar en begrijpelijk te maken ontwikkelden ze biofeedback-apparatuur.

Hartbrein

Men ontdekte dat het hart een eigen zenuwstelsel heeft, ook wel het hartbrein genaamd. Dit stelsel stuurt onze hersenen aan die op hun beurt weer vele systemen van ons lichaam aansturen. Je zou dus kunnen zeggen dat het hart eigenlijk voor een heel groot deel bepaalt wat er in je lijf allemaal gebeurt. Wanneer ons hartbrein gestrest is, stuurt het signalen naar de hersenen om het lichaam in een stand te zetten die klaar is om te vechten of te vluchten. Stress betekent namelijk van oudsher gevaar en dan moet je vechten of vluchten. Voor het lichaam betekent dat een aantal veranderingen, zoals aangespannen spieren (om te vluchten/vechten), verhoogde bloeddruk, verhoogde hartslag. Maar er worden ook hormonen zoals adrenaline en cortisol aangemaakt die weer invloed hebben op allerlei systemen in jouw lichaam. Het denkgedeelte van de hersenen wordt uitgeschakeld. Goed nadenken is (bijna) onmogelijk omdat de automatische piloot alleen maar overleving op het oog heeft.

De stress van alledag

Voor echte acute levensbedreigende situaties is dit een super goede reactie. Voor de herinnering aan het schrijven van een blog is dit echter een totaal overbodige reactie. In het huidige leven hebben we continu ministress, dat rode stoplicht als we haast hebben, al die e-mailtjes, de kinderen die steeds van alles vragen, een deadline die gehaald moet worden. Een soort van stress van alledag waar we eigenlijk niet eens meer erg in hebben dat het er is. We zijn er inmiddels zo aan gewend geraakt dat die stress gewoon een normaal gevoel is geworden.

Maar wat denk je dat het betekent als het hart elke keer bij ministress de signalen van stress doorgeeft met al die lichamelijke reacties als resultaat? Op de lange termijn betekent dat; niet gezond!

Even naar de sauna

Je doet er alles aan om te ontspannen en stress kwijt te raken, sporten, naar de sauna, wandelen, een uitstapje, etc. Allemaal heerlijk en fijn om te doen maar over het algemeen zijn de effecten van korte duur. Zodra je weer op je werk komt en weer al die mailtjes in de mailbox aantreft is ‘het gevoel’ er gelijk weer. Het zijn korte termijn oplossingen en niet à la minuut toepasbaar. Want het is erg lastig om tijdens je werk even naar de sauna te gaan om spanning kwijt te raken. Je hebt tools nodig die je op ieder moment van de dag kunt toepassen en je in slechts enkele minuten ontdoen van de ongezonde gevolgen van stress.

Wat kun je doen?

Door middel van eenvoudige ademhalingsoefeningen kun je hartcoherentie trainen. De kracht van hartcoherentie zit hem in de eenvoud. Slechts enkele minuten maakt al een wereld van verschil. Het beoefenen van hartcoherentie vermindert stress, verbetert het immuunsysteem en maakt je alerter. Het helpt bij slapeloosheid, depressies en concentratieproblemen. De oefeningen grijpen diep in op het zenuwstelsel en reguleren hormonen. Hartcoherentie laat cortisol (stresshormoon) dalen en de DHEA (opbouwend, ook wel verjongingshormoon genoemd) met 100% stijgen.

Hierbij een oefening die jou kan helpen om hartcoherentie te bereiken.

  • Haal rustig adem en adem iets dieper dan normaal. Adem rustig in een regelmatig patroon, over iedere ademhaling doe je zo’n 10 tellen, 5 in en 5 uit. Doe dit tot je ademhaling rustig wordt en als vanzelf gaat.
  • Als dat ‘lekker loopt’ breng je de aandacht naar het hartgebied. Als je het moeilijk vindt om je aandacht daar te richten, plaats dan je hand op dat gebied.
  • Blijf rustig ademen met de aandacht bij het hartgebied. Stel je voor dat je rustig in- en uitademt door het hartgebied.

Direct effect

Je kunt deze oefening iedere dag twee keer 5 minuten doen, bijvoorbeeld als je wakker wordt en als je naar bed gaat. De methode kan je helpen om onmiddellijk stress te verminderen. Hoe meer je deze methode traint op het moment dat je niet al te gespannen bent en lekker in je vel zit, hoe beter je deze kunt toepassen als je angstig bent of stress ervaart.

Wil je meer informatie over hartcoherentie, wil je door middel van biofeedback apparatuur je eigen hartbrein in actie zien of heb je belangstelling voor het programma ‘werken aan veerkracht’, neem dan contact met mij op.

“de geest zoekt maar het is het hart dat vindt” – George Sand