Ga maar met een rechte rug in de stoel zitten, beide voeten op de grond en adem eens iets dieper in en adem uit…. En nog een keer; adem iets dieper in en adem uit…Heb je het gevoel alsof je iets langer wordt zodra je iets dieper inademt? Alsof je jezelf een beetje omhoog trekt? Het je het gevoel dat de beweging plaatsvindt in het borstgebied? En je de schouders daarbij optrekt?
Veel volwassenen ademen op deze wijze… in de borst, maar dit is helaas niet de juiste manier. Wat er gebeurt is dat jij je nek- en schouderspieren extra belast. Maar je nek- en schouderspieren zijn nooit bedoeld als ademspieren. En al lijkt het of je de spieren in nek- en schouders maar een klein beetje aanspant en omhoog trekt, realiseer je dat je dit duizenden keren per dag doet, miljoenen keren per jaar, jaar na jaar.

Borstademhaling
Vaak gaat een borstademhaling samen met een snelle en oppervlakkige ademhaling. Bij een borstademhaling trekken de spieren tussen de ribben zich samen. Door deze contractie gaat de borstkas omhoog en wordt deze groter. Hierdoor wordt er lucht in de longen gezogen. Tijdens het ademhalen zie je de borst naar voren en omhoog bewegen. Deze manier van ademen kost veel energie. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren moet aanspannen. We zien een borstademhaling bij spanning en emoties als angst en nervositeit. Als je schrikt bijvoorbeeld merk je dat de adem omhoog schiet. Als dat kort duurt is dat geen enkel probleem. Dat hoort er gewoon bij. Maar wanneer je langere tijd en veelvuldig ‘ hoog’ en met een hoge frequentie ademt, kun je daar last van krijgen.

De connectie met stress
En er komt nog iets anders bij. Een hele belangrijke zenuw in het lichaam, genaamd de nervus vagus, start vanaf de achterkant van het hoofd en vervolgt zijn lange en fascinerende reis door o.a. de keelholte, slokdarm, luchtwegen, hart, maag, lever. Je zou de nervus vagus een langeafstandssnelweg kunnen noemen. Deze zenuw pakt signalen op om vervolgens aan de hersenen te vertellen hoe jij je voelt. Je hersenen worden immers voortdurend geïnformeerd over de ademhaling. De hoge ademhaling geeft aan; er is gevaar! Dit vertaalt de nervus vagus automatisch naar stress en brengt jou in de vecht en vlucht modus. Ook als jouw omgeving op dat moment perfect ontspannen aanvoelt of gewoon in de alledaagse routine zit. En deze connectie tussen adem en stress heeft mij gefascineerd om de adem verder te bestuderen.

Mijn liefde voor de adem
Ongeveer 15 jaar geleden werd ik geconfronteerd met de gevolgen van stress. Slaapproblemen en allerlei lichamelijke klachten dienden zich aan. Stress had mij onder controle. Het was tijd voor verandering. Mijn huisarts adviseerde yoga. Het beste advies ooit!
Ik ging op yogales. En leerde ademen. Yoga en adem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik hoorde woorden als kapalbhati, ujjayi, sama vritti, pranayama. Allemaal eeuwenoude ademhalingstechnieken. Ik deed ze trouw. Niet alleen tijdens de les maar ook thuis. Beetje bij beetje kreeg ik letterlijk meer lucht, er kwam ontspanning, mijn buik ademde weer mee en ik voelde mij steeds krachtiger, sterker en energieker. Inmiddels ben ik ruim 8 jaar yogadocente, gediplomeerd ademcoach en gecertificeerd heartmathcoach.
De liefde voor de adem was geboren en deze liefde zal mijn leven nooit meer verlaten.Naarmate ik de adem meer bestudeerde zag ik steeds vaker dat velen in mijn omgeving niet op de juiste manier ademen. Terwijl ik nu weet dat de adem effect heeft op de slaap, rug, spijsvertering, geheugen, hoge bloeddruk, etc.

Wat dieren ons kunnen leren
Ik hoor je nu zeggen: ‘Ik adem verkeerd, wat kan ik doen?’ Het klinkt misschien gek maar kijk eens naar je huisdier, naar je hond, of naar je kat… zij ademen met hun middenrif (diafragma). Daardoor zie je het midden van hun buik uitzetten en inzakken. Voel dat maar eens bij jezelf, zet de handen maar om je ribben, met de duimen naar achteren. Voel maar hoe je met je ribben je handen opzij kunt duwen tijdens een inademing. De ribben zakken weer als je uitademt. Het middenrif is een grote platte koepelvormige spier die de scheiding vormt tussen de borst- en de buikholte. De reden waarom de spier daar zit is om jou te helpen ademen. Misschien is het tijd om deze belangrijke spier weer te gaan gebruiken en de gezondheid te verbeteren. Helemaal in een tijd waarin computers en mobiele telefoons maken dat we steeds minder in verbinding zijn met ons lichaam, onze ademhalingen steeds oppervlakkiger worden of zelfs steeds vaker onze adem inhouden omdat we in een spannende en gejaagde wereld leven.

Vastzittende patronen
Dus, maak gebruik van je middenrif. Een goede ademhaling kun je prima oefenen. Als je daar elke dag een aantal minuten bewust mee bezig bent, zal het vast verbeteren. Daardoor ga je je prettiger voelen. Weet dat je bij spanning of nervositeit altijd terug kunt vallen op je ademhaling. Aan de andere kant is adem alleen geen wondermiddel. Ademoefeningen doen en verder niets aan vastzittende patronen veranderen levert niet de gewenste resultaten op.

Adempauze
Ik sluit af met een ademhalingsoefening die ik je van harte gun. Het is een eeuwenoude techniek afkomstig uit de yoga: de 4, 7, 8 ademtechniek. Je ademt 4 langzame tellen in, houdt 7 langzame tellen vast en ademt in 8 langzame tellen uit. Probeer te ademen vanuit het middenrif. Doe deze oefening voor een aantal minuten twee of drie keer per dag. Volg daarna nog even de natuurlijke adem en pak de draad van de dagelijkse werkzaamheden weer op. Sommigen nemen een rookpauze, jij neemt een adempauze!

Ik wens je veel ademruimte!